Війна в Україні сьогодні: останні новини на 17 грудня 2022 (фото)

297 добу український народ протистоїть російському воєнному вторгненню.

Що за сьогодні відбулося в Україні, коротко:

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18.00:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Лиманському напрямку намагається відновити втрачене положення. На інших напрямках ворог зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України.

Протягом поточної доби противник завдав 5 ракетних ударів. Під вогонь, зокрема, потрапила цивільна інфраструктура міст Дружківка та Краматорськ Донецької області. Дві ракети типу “Онікс”, запущені з тимчасово окупованого Криму по Одеській області, успішно знищені силами протиповітряної оборони. Окрім того, окупанти здійснили понад 10 обстрілів із РСЗВ по позиціях наших військ на різних напрямках і цивільній інфраструктурі Херсона.

Продовжує зберігатися загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєво не змінилась, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Гай, Зернове, Яструбине і Кіндратівка Сумської області та Стрілеча, Красне, Стариця, Захарівка, Мілове, Фиголівка, Новомлинськ і Западне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів із танків та всього спектру артилерії зазнали райони Кислівки, Котлярівки і Табаївки Харківської області та Стельмахівки і Невського на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли позицій наших військ із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник безуспішно продовжує спроби прорвати оборону наших військ. Обстріляв райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Андріївка, Берестове, Благодатне, Бахмут, Кліщіївка, Часів Яр, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Мар’їнка і Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог намагався уразити позицій наших військ поблизу Пречистівки, Вугледара та Шахтарського Донецької області. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Вогневого впливу зазнали 32 населених пункти. Зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка і Кам’янське на Запоріжжі та Херсон, Республіканець, Новокаїри, Чарівне і Ольгівка  Херсонської області. 

15 грудня, у районах населених пунктів Токмак і Пологи, противник втратив понад 100 осіб пораненими і склад боєприпасів. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється. 

Підрозділами ракетних військ і артилерією Сил оборони України за поточну добу уражено п’ять районів зосередження особового складу, пункт управління та три склади боєприпасів загарбників.


Унаслідок повномасштабної агресії росії постраждало понад 1313 дітей. Про це повідомив Офіс генпрокурора. Як відомо, загинуло 450 дітей, понад 863 – отримали поранення.

Понад 1 мільйон 200 тисяч осіб скористалися проєктом «Хочу жить». Про це повідомив представник пресслужби ГУР Андрій Юсов. «…Із них левова частка – це люди, які перебувають на території так званої російської федерації. Це поки що не прямі звернення, але це люди, які вивчають для себе або для своїх рідних можливість зберегти життя в кривавій несправедливій війні окупантів Путіна проти України”, – зауважив він.

Останні події війни на сході України

Харківська область 

Щонайменше 11 населених пунктів Харківщини опинились під обстрілами рф, – повідомили в Генштабі ЗСУ. 

Електропостачання в Харкові та області відновлене після вчорашніх обстрілів. Аудит мереж триває, але енергосистема в цілому заживлена, – повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Складною ситуація залишається в частині Куп’янського району, який ворог обстрілює постійно.

Минулої доби російські загарбники завдали масованого ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі нашої держави. По Харківщині окупанти вдарили 10-ма ракетами комплексу С-300, ще 2 крилаті ракети збили сили ППО. 

Уся Харківська область та Харків були знеструмлені. Наразі електропостачання відновлено на всій території області та міста. 

Протягом доби під ударом знову був Куп’янський напрямок. Там вогневого впливу зазнали райони Синьківки, Орлянки, Табаївки, Берестового і Вишневого. Крім того, окупанти обстріляли з артилерії населені пункти Харківського та Чугуївського районів. 

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, в Ізюмі 19-річний чоловік отримав вибухову травму – розбирав на подвір’ї боєприпас. Його госпіталізували із осколковими пораненнями. Вкотре наголошую, не чіпайте вибухонебезпечні або не знайомі вам предмети. У такій ситуації звертайтесь до рятувальників. 

Процес розмінування на Харківщині продовжується. Піротехнічні підрозділи протягом доби знешкодили 176 вибухонебезпечних предметів.

Донецька область

Російські військові збирають уламки снарядів західного зразка, аби потім окупаційна влада знімала постановочні кадри про нібито обстріли Україною захоплених населених пунктів Донеччини. Це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телеканалу FreeДом. За словами представника ГУР, мета подібних провокацій підірвати довіру до України з боку міжнародних партнерів для припинення міжнародної допомоги, економічної та оборонної, “яка зупиняє просування російських військ і змушує їх відступати”.

Російські війська в ніч на 17 грудня обстріляли Курахівську громаду. Внаслідок обстрілів загиблих і поранених немає. Пошкоджені п’ять приватних житлових будинків у Курахівці та мережі електропостачання й приватний будинок у Берестках.

Вночі росіяни не припиняли обстрілів вздовж лінії фронту та по відносному тилу.

Серед ночі росіяни завдали ракетного удару по Краматорську обійшлося без постраждалих, пошкоджені тільки дорожнє покриття, заклад освіти та приватні будинки.

Наслідки нічного ракетного обстрілу Краматорська. Фото: з соцмереж

На Волноваському напрямку відбувалися періодичні артобстріли Вугледара та околиць міста без постраждалих.

На Донецькому напрямку пошкоджено 5 будинків у Курахівці та 1 будинок у Берестках Курахівської громади. Також під постійним вогнем Мар’їнка. За попередньою інформацією, без жертв.

На Горлівському напрямку 3 людини поранено у Бахмуті. В місті пошкоджено багатоповерхівку та адмінбудівлю. Крім того, впродовж доби обстріли зафіксовано на околицях Соледарської громади: біля Яковлівки, Бахмутського, Роздолівки та Парасковіївки.

Донеччина. Фото: телеграм-канал очільника Донецької ОВА Павла Кириленка

Протягом минулої доби росіяни поранили 3 мирних жителів Донеччини у Бахмуті, повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Луганська область

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів поблизу Площанки, Червонопопівки та Білогорівки, – повідомили у Генштабі ЗСУ. На Куп’янському напрямку вогневого впливу від росіян зазнали райони Володимирівки і Стельмахівки. На Лиманському напрямку ворог здійснив обстріли позицій наших військ поблизу Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Діброви.

Українські артилеристи-десантники знищили позицію російських військових в одному з районів Луганської області. Дроном українські військові вдарили по позиції окупантів, а згодом артилеристи-десантники знищили позицію військовослужбовців рф та їхній боєкомплект. Відповідне відео опублікувала служба зв‘язків з громадськістю 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

Окупаційна влада тисне на підприємців задля перереєстрації на законодавство рф, замість компенсації за зруйноване житло на території так званої «лнр» росіяни запропонували людям іпотеку, – повідомили у Луганській ОВА. 

У тимчасово захопленому російськими військовими Сєвєродонецьку з підприємства “Азот” окупанти демонтують та вивозять у росію обладнання. Влітку окупаційна влада повідомляла про відновлення роботи заводу та про працевлаштування 300 людей. 

ЗСУ просуваються уперед біля Сватового та Кремінної, – повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, росіяни скопили там величезну кількість особового складу та техніки, намагалися зробити контрнаступ – нічого їм не вдається.

Що відбувається зараз на півночі України

Київська область

На Київщині тривають відновлювальні роботи з електропостачання, цей процес ускладнюють погодні умови, – повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. В області продовжуються екстрені вимкнення електроенергії – близько 50% регіону наразі без світла.

В Києві країною-терористом були уражені кілька об’єктів критичної інфраструктури, що призвело до дефіциту постачання електроенергії, – повідомив міський голова Віталій Кличко. Наразі водопостачання повернули всім жителям столиці, 70% киян – з теплопостачанням, 2/3 – з електропостачанням.

Внаслідок ракетної атаки рф були пошкоджені енергетичні об’єкти ДТЕК “Київські електромережі”, які живлять один з об’єктів водоканалу та частину мешканців району Троєщина. Енергетики відновили роботу пошкоджених енергооб’єктів, що дозволило повернути холодне водопостачання Києву та світло в оселі 16 тисяч мешканців Троєщини.

Київський метрополітен відновив роботу, яку було зупинено через недостатню кількість генерації електроенергії, – повідомили в КМДА. Поїзди наразі курсують з інтервалом вихідного дня, який становить 10 хвилин. Під час повітряної тривоги підземні станції працюють як укриття.

Підземні станції також працюють як укриття під час повітряної тривоги. Фото: УНІАН

На Київщині виявили вісім місць падіння збитих ракет після масованої атаки 16 грудня, – повідомив очільник поліції області Андрій Нєбитов. Всі місця падіння оглянуті поліцейськими, робота з пошуку уламків триває.

В зоні ЧАЕС встановлено засоби відеоспостереження, які фіксують всі пересування у прикордонні навіть вночі. Наразі ведеться робота над встановленням на електростанціях спеціальних камер і звукових датчиків, які сповіщатимуть ППО про наближення дронів або ракет. Про це повідомив керівник поліції Київської області Андрій Нєбитов. Також облрада підтримала програму щодо встановлення у громадських місцях Київської області камер відеоспостереження з технологією розпізнавання обличчя.

В столиці киянам, які боронять Україну, та членам їхніх сімей будуть надані додаткові пільги та соціальні гарантії. Це стосується і родин загиблих захисників і захисниць, які віддали життя, захищаючи територіальну цілісність країни у війні з росією. Таке рішення ухвалили депутати Київради.

Кількість захисників в Києві зросла до ста тисяч, – повідомили в Київській міській раді. До початку повномасштабного вторгнення в столиці налічувалось понад 31 тисяча ветеранів та близько 400 загиблих учасників бойових дій.

В столиці освітянам і держслужбовцям, які допомагають в забезпеченні безперебійної роботи пунктів обігріву, виплатять премію. Таке рішення прийняли на засіданні депутати Київради. Більшість пунктів обігріву облаштовані у школах та закладах соціальної інфраструктури, для забезпечення їх постійної роботи залучають працівників шкіл та співробітників інших закладів соціальної сфери.

Другий центр «ЯМаріуполь» відкрили в Києві на лівому березі міста. Це найбільший із 17 центрів по всій Україні, який також має найширший спектр послуг – від стоматолога до перукаря. Там надають юридичну, гуманітарну й психологічні послуги, допомагають людям працевлаштуватися.

У центрі Переяслава на Київщині створюють “Містечко незламності”, яке буде працювати у випадку тривалого відключення електроенергії, – повідомив мер міста. Від стаціонарних пунктів обігріву будиночки відрізнятимуться наявністю автономного енергопостачання, тепла, води та зв’язку. Також в містечку відвели приміщення для дитячої кімнати, медпункту і пункту поліції.

“Містечко незламності” в Переяславі обслуговуватиме потужний генератор. Фото: В’ячеслав Саулко / Facebook

В Києві презентували книгу з історіями 11-ти захисників і захисниць – «Вони перемогли». Це історії про військових, які боронили Україну у війні з росією задовго до повномасштабного вторгнення. За словами авторки Анастасії Федченко, всі герої книги продовжують працювати на перемогу України (крім двох бійців – один загинув біля Ізюма, про ще одного немає достовірної інформації – він або в полоні, або зник безвісти). 

Житомирська область

Внаслідок ракетного удару, завданого російськими військами 16 грудня, пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури в Коростенському районі. Після удару на об’єкті виникла пожежа та зруйновано обладнання, що призвело до знеструмлення осель жителів Коростенського району. Правоохоронці Житомирщини розпочали розслідування – тривають огляд місця події та документування факту скоєння воєнного злочину, – повідомили в обласній прокуратурі.

У зв’язку з різким зменшенням наявної генеруючої потужності та проведенням ремонтних робіт, на Житомирщині застосовуються стабілізаційні графіки, – повідомили в Житомиробленерго. У випадку погіршення ситуації можуть розпочатися аварійні відключення.

В Житомирській області вже 81 безробітний залучений до “Армії відновлення”. Працівники готують до використання захисні споруди, заготовляють дрова, облаштовують та обслуговують пункти обігріву, проводять ремонтно-відновлювальні роботи.

«Армія відновлення» залучена до робіт на Житомирщині. Фото: з соцмереж

Жителі німецького міста Ліндлар відправили до Радомишльської громади гуманітарну допомогу. За пожертви своїх городян вони закупили та передали місту автобус, мікроавтобус з гуманітарним вантажем, генератори та велосипеди. Про це повідомив голова Радомишльської громади Володимир Тетерський.

Сумська область

Минулого дня під ворожими обстрілами перебували Білопільська, Есманська, Миколаївська, Середино-Будська та Хотінська громади, – повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький. 79 ударів росіяни завдали по прикордонню Сумщини, використовуючи артилерію, міномети та гранатомети. Також дві вибухівки ворог скинув з безпілотника на території Хотинської громади.

На Сумщині, турбуючись про потреби та комфорт військових, на бойові рубежі передали модернізовані захисні контейнери, – повідомили в обласній військовій адміністрації. Це залізничні контейнери, перероблені на утеплені міні-будиночки, які мають автономне джерело живлення, опалення та вентиляцію. Вони рятують від уламків та прямого влучання ряду боєприпасів, а встановити його можна навіть в окопі.

Обладнаний захисний контейнер для військових, встановлений в окопі. Фото: Сумська ОВА

В Сумській області повернули графіки погодинного вимкнення електроенергії в режимі +4/-2. Разом з ними застосовані графіки аварійних вимкнень, – повідомили в АТ “Сумиобленерго”.

Скаути Пласту доставили Вифлеємський вогонь миру до Сумщини. Як повідомив керівник ОВА Дмитро Живицький, його буде передано до всіх громад області. Він зазначив, що цій традиції вже понад 30 років, але сьогодні вона має особливий зміст – Україна виборює перемогу для захисту свободи і миру у всьому світі. 

Чернігівська область

Ворог продовжує обстрілювати прикордоння Чернігівщини. Як повідомили в Держприкордонслужбі, Новгород-Сіверська громада двічі перебувала під ворожим вогнем. Зафіксовано 6 ударів зі ствольної артилерії та 2 – з гранатометів.

На Чернігівщині внаслідок військової агресії рф у лютому-березні загинуло 650 цивільних людей та 1 112 поранено. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації. Список жертв на сьогодні далеко не повний через високу ймовірність існування досі невідомих поховань, а також місць, де можуть бути поховані жертви, яких росіяне намагалися цілеспрямовано приховати під час окупації.

Задля стабілізації роботи енергосистеми України та запобігання системним аваріям, у кількох районах Чернігівської області вводилися спеціальні графіки аварійних відключень. Наразі область повертається до звичних графіків відключень електрики – електропостачання є три години, після чого на шість годин його обмежують. Про це повідомили в АТ “Чернігівобленерго”.

В Чернігові закінчують капітальний будівельний ремонт будинку по вулиці Шевченка, який був обстріляний російськими військами навесні. Загалом відновлено 190 квартир, 72 балкони, встановлено більше 400 віконних та балконних склопакетів.

В Прилуках відбудеться Благодійний захід «На гостину до Святого Миколая». Як повідомили в міській раді, всі зібрані кошти спрямують на допомогу ЗСУ. Гостей запрошують на Театральну площу, де живі ялинки прикрашені власноруч маленькими прилучанами. Тематика ялинкових прикрас – сучасні події в Україні.

Прикрашені дітьми ялинки в Прилуках. Фото: з соцмереж

Останні події в центральних областях України

Дніпропетровська область

Кількість жертв вчорашнього ракетного удару по житловому будинку у Кривому Розі зросла до 4: вночі під завалами рятувальники знайшли тіло хлопчика, якого шукали від самого вчорашнього ранку. Дитині було всього півтора роки. 

Не стає менш напруженою ситуація на Нікопольщині – окупанти знову били по району з важкої артилерії. Протягом ночі завдали ударів по Марганецькій та Червоногригорівській громадам. Понівечено декілька будинків і електромережі.

Вдень російські окупаційні війська вдарили по території Марганецької громади у Нікопольському районі. 

Більшість громад Дніпропетровщини досі частково або повністю знеструмлені. Наразі енергетики поступово повертають живлення на об‘єкти критичної інфраструктури. Про це повідомив голова ДОР Микола Лукашук.

Один із поранених через вчорашній ракетний обстріл Кривого Рогу помер у лікарні. Про це повідомили в медзакладі. Чоловік був доправлений в операційну, але попри зусилля лікарів, помер. Ще один поранений — у відділенні політравми в стані середньої тяжкості. Двоє жінок — у відділенні щелепно-лицьової хірургії. Всі прооперовані.

Вінницька область

Радіостанція Р-159 та корпус міни МОН-90 — такі експонати зʼявилися нещодавно у Вінницькому обласному краєзнавчому музею. Їх передали вінничани, які воюють у складі 15-го окремого гірсько-штурмового Севастопольського батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. “Експонати” військові знайшли після звільнення населених пунктів Херсонщини восени.

Кіровоградська область

У Кропивницькому тренінги з домедичної допомоги влаштовують представники громадської організації “Мобільна волонтерська група”, вчать як діяти при втраті свідомості, визначати наявність дихання та робити серцево-легеневу реанімацію.

У Кропивницькому внутрішньо переміщені особи, діти, військові, представники місцевої влади та всі охочі прикрашають 12 сосен на центральній площі. 10 дерев присвятили містам-героям, які зазнали руйнувань від російських військ, інші два дерева —  ЗСУ і волонтерам. 

Полтавська область

Із полону звільнили п’ятьох захисників із Полтавщини. Усі п’ятеро військових вважалися такими, які зникли безвісти з жовтня 2022 року.

На Полтавщині у трьох закладах, де проживають внутрішньо переміщені особи, ремонтують кімнати, а також забезпечують технікою. Роблять це у рамках проєкту “Модернізація колективних центрів”, який започаткував благодійний фонд “Карітас Полтава”.

Генератори для Полтави. Отримали їх від УВКБ ООН. Один, потужністю 80 кВт, забезпечуватиме електроенергією пункт незламності. Інший передали Полтавському державному медичному університету. Потужність цього генератора – 150 кВт. Завдяки йому вдасться забезпечити електроенергією котельню, основні корпуси ПДМУ й пункт незламності, який облаштували на базі вишу. Про це повідомив голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

Генератори для Полтави. Фото: голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін

Черкаська область

Три “Старлінки”, бензопили, газові балончики та термоустілки — таку допомогу на прохання батальйону “Карпатська Січ” придбали працівники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Свіжі новини з фронту південних областей України

Запорізька область

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. За повідомленням поліції за минулу добу російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі 17 населених пунктів. Надійшло 18 повідомлень про руйнування будинків, квартир громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф, – повідомили в ОВА. 

Залишки російської ракети. Фото: ГУ Нацполіції Запорізької області

Росіяни випустили ракети у тому числі й по Дніпровській ГЕС. Наразі відповідні служби працюють над її відновленням. Про це в ефірі національного телемарафону новин сказав перший заступник міського голови Запоріжжя Олександр Власюк. За словами посадовця, енергосистема витримала удар, але потребує відновлення. Всі екстрені служби працюють в посиленому режимі. Власюк додав, що всі котельні в Запоріжжі підключені до резервного електропостачання та працюють на генераторах, помпові станції також. Голова Запорізької ОВА Олександр Старух зазначив, що електропостачання в місті нестабільне. Наразі всі критичні об’єкти функціонують, але з певними перебоями. Старух додав, що є території, де ведуться бойові дії, і там електрики немає взагалі. Наприклад, під постійними обстрілами вже дві доби перебуває Степногірська громада й аварійні бригади не можуть працювати.

Миколаївська область

На Миколаївщині ще 75 населених пунктів залишаються без води, газу та світла через ворожі обстріли. Як повідомили в ЗМІ з посиланням на Миколаївську облдержадміністрацію, наразі без газопостачання залишаються 6 033 споживачі. 

Вперше в України презентували Незалежний звіт оцінки пошкоджень і збитків, завданих Миколаєву російськими військами. Проєкт в Україні реалізували за підтримки Антикорупційної ініціативи Євросоюзу та уряду Данії, – повідомила Миколаївська міська рада

За словами міського голови Олександра Сєнкевича, фахівці цього проєкту вивчають інформацію про наслідки російських обстрілів та порівнюють її зі знімками супутників, іншими візуальними даними та даними профільних міністерств. Також вони оцінюють обсяги пошкоджень та потенційну вартість завданих Миколаєву збитків. Керівник Антикорупційної ініціативи ЄС Аллан Паг Крістенсен зазначив, що Миколаїв уже кілька місяців тісно співпрацює з провідною антикорупційною програмою підтримки в Україні.

Уряд Данії також надає Миколаєву матеріали для будівництва, ремонту мереж водопостачання та іншого. Повноважний Посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен відвідував місто особисто.

За попередніми даними, від початку повномасштабної війни російські збройні сили завдали Миколаєву збитків щонайменше на 852 млн євро. Дані про масштаби пошкоджень збирали за допомогою геоінформаційної системи. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

За словами мера, геоінформаційна система — це карта міста з високою деталізацією, на яку фахівці накладають інформацію про ті чи інші об’єкти. Наприклад, стан та вік комунікацій, будівлі, вежі мобільного зв’язку тощо. Збором інформації про масштаби руйнування в Миколаєві та додаванням її до мапи займалися представники проєкту “Росія заплатить” Київської школи економіки. Роботи профінансував уряд Данії.

Одеська область

Зранку ППО збила дві ракети, якими намагалися атакувати Одеську область. Про це повідомив очільник ОВА Максим Марченко. За даними оперативного командування “Південь”, ракети типу “Онікс” випустили з берегового ракетного комплексу в тимчасово окупованому Криму.

У протоці Босфор через штучні перепони росії в черзі на інспекцію стоять 92 судна. Про це повідомили в пресслужбі Кабінету міністрів. З 65 заявлених суден російська сторона за останню добу зареєструвала лише три. За даними Кабміну, це призводить до обмежень роботи українських портів і непостачання експорту продукції мінімум на три млн тонн на місяць.

За дві доби з портів Великої Одеси вийшли чотири судна зі 145 тис. тонн пшениці для Азії. Наразі в портах під обробкою перебувають 23 судна. На них завантажують 734 тис. тонн української агропродукції. Під навантаження до українських портів рухаються три судна під завантаження 166 тис. тонн агропродукції.

Херсонська область

Російські окупанти 27 разів обстріляли територію Херсонщини. Били з артилерії, РСЗВ та мінометів, – повідомив голова ОВА Ярослав Янушевич. Під ворожим вогнем вкотре опинилися житлові квартали Херсона. Росіяни поцілили в школу, підприємство, лінії електропередач, приватні та багатоквартирні будинки. Через російські обстріли 1 людина загинула, 3 жителів отримали поранення різного ступеня тяжкості. Згодом зранку загарбники знов обстріляли Херсон з РСЗВ та артилерії, постраждали ще двоє людей. 36-річний чоловік, що перебував у автівці, загинув на місці. 70-річну жінку з пораненням доправили до лікарні. Наразі їй надають необхідну медичну допомогу.

Як повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, збройні сили рф б’ють по деокупованому Херсону протипіхотними боєприпасами з метою вразити якнайбільше мирних жителів. “Щоб мінімізувати ризики, необхідно якнайменше часу перебувати на відкритому просторі. Тому що основні елементи, що вражають – уламки від боєприпасів. Російські війська часто використовують саме протипіхотні боєприпаси для того, щоб вони накрили якнайбільше людей. Тому без необхідності перебувати на відкритих просторах не варто”, – сказав він. Ураження уламками протипіхотних боєприпасів травмують найбільше, у деяких випадках – із летальним кінцем.

Кров з місця влучання російського снаряда в селі Степанівка. Фото: Кирило Тимошенко

Понад місяць колектив Управління Державної міграційної служби України у Херсонській області працює над поверненням міста до життя після важкої та жорстокої окупації. За цей час, попри обстріли, відсутність світла та тепла в місті та області, служба змогла розпочати надання адміністративних послуг населенню, – йдеться у повідомленні ДМС України. З 17 листопада вже оформлено 50 паспортів громадянина України, 170 паспортних документів для виїзду за кордон, проведено майже тисячу консультацій в адміністративних будівлях, щодня надходить близько 100 дзвінків на телефон гарячої лінії. Міграційники пишуть про те, що налагодили співпрацю з представниками Товариства Червоного Хреста України – парамедики звернулися для оформлення втрачених паспортних документів для людей, які належать  до незахищених категорій населення та досі проживають у Херсоні та області, і самостійно не мають змоги дістатися до приміщень служби за консультацією.

Останні новини на сьогодні в західних областях України

Волинська область

На Волині відбулись міжнародні навчання. У навчаннях взяли участь керівний склад управління Державної пожежної охорони Люблінського воєводства Республіки Польща. Вони проінформували про визначений порядок надання допомоги громадянам України на території Республіки Польща.

У художньому музеї Луцька започаткували акцію «Музей зустрічає Героїв». Музейники розпочали фотофіксацію військовослужбовців, які відвідують музей, а також збір експонатів, пов’язаних з повномасштабною війною в Україні. Також планують записувати розповіді бійців, їхні особисті враження, пережиті на бойових позиціях.

У Луцьку на Театральному майдані прикрашають ялинки патріотичними іграшками, які виготовили діти. Через війну ілюмінація в Луцьку буде мінімальною. 

Закарпатська область

В Ужгороді у Центрі гуманітарної допомоги «Совине гніздо» видавали набори для ВПО, які зареєстровані у місті. Зокрема, у понеділок тут отримували постільну білизну, у вівторок –  пакунки із необхідними речами для дітей до 3 років, у середу була видача сотні наборів із засобами гігієни, у четвер – 100 продуктових наборів. Крім того, можна було вибирати одяг, який є у вільному доступі.

Івано-Франківська область

На Прикарпаття вже втретє завітала делегація з Чехії, яку очолив гетьман Плзенського краю Рудольф Шпотак. Мова йшла про гуманітарну підтримку.

Івано-Франківська область отримала гуманітарну допомогу від Чехії. Міжнародні партнери привезли 6 генераторів різної потужності, аптечки, ліки, каремати та багато інших необхідних речей.

Чеська делегація привезла для українських дітей чеські комікси “Феномен “Швидких стріл”, перекладені українською мовою. Вони були видані ще в 1938 року і з того часу набули широкої популярності.

Львівська область

До Львова завітав один із найбільш впливових англіканських духівників Південної Африки, Архієпископ Кейптаунський і Митрополит Англіканської церкви Південної Африки Табо Макгоба. Ціль візиту – обговорити з міською радою Львова ситуацію в Україні та можливі способи підтримки держави мешканцями Південно-Африканської Республіки.

В театрі Лесі відбувся благодійний аукціон, метою якого було зібрати кошти на два дрони для ССО. Завдяки аукціону вдалося зібрати 61 864 грн. Ці гроші скерують на покупку двох дронів DJI Mavic 3 для Сил Спеціальних Операцій, які працюють на Бахмутському напрямку.

Рівненська область

На сьогодні в Рівненській області проживають 37 515 ВПО. В кожній із 64 громад Рівненщини є офіційно зареєстровані ВПО.

Близько 4 000 ВПО отримали допомогу від організації «Людина в біді». Мова йде про суму 2 200 грн, яку ВПО можуть отримувати впродовж трьох місяців. Під цю програму потрапили особливо вразливі категорії переселенців.

Завдяки Північній Екологічній Фінансовій Корпорації (НЕФКО) та за грантові кошти Європейського союзу у Рівному проведуть заходи з повної термомодернізації трьох дитячих садочків.  Крім того, там зроблять  внутрішні ремонти та закуплять медичне та навчальне обладнання для дітей з особливими освітніми потребами. На це виділили 1,56 млн євро.

У Вараші в одному з «Пунктів Незламності» школярі виготовляли імбирне печиво. Смаколики були особливі – патріотично-різдвяні. Такий майстер-клас влаштували вчителі місцевого ліцею під час планових відключень електрики.

Тернопільська область

У Тернополі, на базі Благодійного Фонду «Карітас», відбулась молитовна зустріч родин загиблих військових. Після молитовної зустрічі люди мали можливість поспілкуватись з головою Тернопільської ОВА Володимиром Трушем.

З Тернопільської області відправили гуманітарну допомогу у Херсон. Мова йде про супи швидкого приготування, сніданки, які можна заливати молоком, крупи, борошно, консервацію, каву та питну воду.

Хмельницька область

У Летичеві територіальний центр соціального обслуговування населення створив «Банк одягу», де ВПО та соціально вразливі категорії населення мають змогу безкоштовно отримати одяг та взуття різного розміру. Про це повідомили у селищній раді.

У Славутській громаді вирішили цьогоріч до різдвяно-новорічних свят прикрасити особливу ялинку – “ялинку незламності”. Дерево росте в центральній частині міста, а іграшки виготовили місцеві.

Чернівецька область

Буковинські піротехніки продовжують працювати на деокупованих територіях. Наразі відділення групи піротехнічних робіт Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області перебуває у Донецькій області. Піротехніки обстежують звільнені населені пункти з метою виявлення вибухонебезпечних предметів та подальшого їх знищення.

Міжнародна підтримка України в російсько-українській війні (вторгнення росії в Україну)

Перший американський вантаж аварійно-ремонтного обладнання вже надійшов до України. Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк.

США оголосили про новий пакет допомоги Україні на $858 млн, який включатиме додаткові засоби протиповітряної оборони.

Парламент Болгарії схвалив угоду про постачання озброєння до України. Проте список озброєння, яке планують постачати України засекречений.

Міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос заявив що Афіни можуть передати Україні грецькі зенітно-ракетні комплекси С-300 в разі, якщо США розмістять замість них на Криті свої ЗРК Patriot.

Камбоджа направить до Європи експертів саперів для навчання українців. 

ЄС надасть €100 млн на відновлення шкіл в Україні.

Німеччина до кінця року виділить €130 млн Фонду енергетичної підтримки України. Таку заяву зробило посольство Німеччини в Україні.

Австрія поповнить на €5 млн Фонд енергетичної підтримки України. Про це повідомив віцеканцлер Вернер Коглер.

Європейський банк реконструкції та розвитку затвердив грант €4,5 млн на підтримку доступу до інтернету через відділення «Укрпошти». Планується закупити обладнання для 1 700 поштових відділень у понад 450 містах.

Грузія виділила 1,5 млн ларі (приблизно $562 тисячі) на генератори різного типу для України.

Франція надасть Україні залізничні рейки та легкозбірні мости на понад €60 млн.

Адміністрація Байдена попросила Конгрес надати Україні додаткові $38 млрд.

Відповідно до нового американського закону “Про запобігання воєнним злочинам та відповідальності за злочини, скоєні в ході вторгнення в Україну”, адміністрація США надаватиме Конгресу звіт із даними про звірства, що коїть російська армія на території України.

ЄС розширили перелік товарів подвійного призначення, які заборонять для продажу росії. До списку додають товари, які можуть технологічно вдосконалити російський сектор оборони.

Під санкції ЄС потрапили ще 168 російських компаній, які повʼязані з оборонною галуззю.

ЄС розширює заборону на постачання до росії авіаційних двигунів та їхніх частин. В тому числі і двигунів для безпілотників.

ЄС заморожує активи двох російських банків.

В ЄС заборонять мовлення пʼятьох російських телеканалів: «нтв», «нтв мир», «россия1», «рен тв» та «первый канал».

Швейцарія ухвалила синхронні з ЄС санкції проти росії та ввела власні проти двох громадян Ірану та двох іранських компаній за постачання росії безпілотників.

Угорщина заморозила російські активи на €870 млн.

У Молдові припиниться мовлення російських телеканалів “перший у Молдові”, “ртр-Молдова”, “нтв-Молдова”, а також двох місцевих “Орхей-ТВ” та “Акчент-ТВ”.

Очільник МЗС Естонії Урмас Рейнсалу після ракетного удару рф закликав надати Україні більше зброї.

Народ України та Президент Володимир Зеленський стали лауреатами Міжнародної премії імені Карла Великого.

У Берлині створили мурал про українців, які втрачають коханих на війні. Картину назвали «Відсутній».

Мурал у Німеччині. Фото: з соцмереж

Матеріали підготували: Teтяна Ключник-Горобець, Тетяна Підгорна, Олена Река, Яна Гущина, Тамара Мошковська, Софія Ратинська, Людмила Стадникова, Віта Петренко, Ангеліна Лопатіна

Ukrainian Women’s Guard

SUPPORT US

Donate to Ukrainian Women’s Guard PayPal mail:    [email protected]

DONATE ⇒https://uavarta.org/zrobiti-vnesok/

Subscribe to our channels and pages:

https://www.facebook.com/UkrZhinochaVarta

https://t.me/UWguardNewsEN

https://t.me/zhinkavarta

https://t.me/uaguard

https://instagram.com/ukrainianwomens_guard

 

UWG NEWS – Olena Biletska, Yuliya Nakorchevska