Україна Оперативна інформація з регіонів 20.06.2022 (фото, відео)

Оперативна інформація з регіонів  України від  УЖВ 20.06.2022

Матеріали підготували: Tetiana Kliuchnyk-Horobets, Tetyana Pidgorna, Reka Olena, Hushchyna Yana, Kryvenko Ioanna

117 діб український народ героїчно протистоїть російському вторгненню.

Україна коротко:

117 діб український народ героїчно протистоїть російському вторгненню.

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури. Вдень протягом трьох годин російські окупанти випустили 14 ракет по півдню України.

Оперативна інформація Генерального штабу Збройних сил України щодо російського вторгнення станом на 18:00:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому противник обстріляв цивільну інфраструктуру в прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку ворог з метою виявлення слабких місць в обороні наших військ безуспішно намагався вести розвідку боєм неподалік Ртищівки. Зафіксовано обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Українка, Коробочкіне, Михайлівка та Петрівка.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне, Грушуваха, Велика Комишуваха, Краснопілля та Долина. В районі населеного пункту Богородичне наші захисники успішно відбили ворожий штурм.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по підрозділах наших військ. Завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Устинівка та Лисичанськ.

Артилерійські обстріли цивільної інфраструктури зафіксовано неподалік Лисичанська, Гірського та Устинівки. Тривають бойові дії за контроль над містом Сєвєродонецьк. Крім того українські воїни звели нанівець спроби штурмових дій ворога в районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора.

На Бахмутському напрямку, під прикриттям артилерійських обстрілів, в районі населеного пункту Миколаївка намагалася діяти диверсійно-розвідувальної група противника. В результаті вогневого ураження, отриманого від наших воїнів, вона відступила. У подальшому ворог здійснив спробу штурму, успіху не мав. Крім того, окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Покровське. Завдали авіаударів неподалік Малорязанцевого та Білогорівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури поблизу Кам’янки, Гуляйполя, Авдіївки, Вугледара, Малинівки та Залізничного. Завдав авіаударів по населених пунктах Малі Щербаки, Мар’їнка, Вугледар, Костянтинівка та Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування дій наших підрозділів, ворог обстрілював з артилерії та мінометів райони Червоного Яру, Калинівки, Тополиного і Зеленого Гаю.

У зв’язку зі значними втратами особовий склад окремих підрозділів окупаційних військ має дуже низький рівень морально-психологічного стану і шукає можливість уникнути подальшої участі у бойових діях. Особливо це розповсюджено серед особового складу 1 армійського корпусу російських окупаційних військ, у підрозділах, що виведені на відновлення боєздатності з районів Херсону, Миколаєва та Попасної.

Понад 1,5 тисячі цивільних українських громадян перебувають у російському полоні. Це люди, які не є військовополоненими та мають бути відпущені, заявила віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук.  

Український парламент ратифікував Стамбульську конвенцію про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству. Конвенція чітко говорить про те, що насильство щодо жінок та домашнє насильство не може вважатися особистою справою, а держави повинні запобігати насильству, захищати потерпілих та застосовувати кримінальне правосуддя до тих, хто його чинить.

Усі країни ЄС попередньо підтримали надання Україні статусу кандидата. Про це заявляють у Єврокомісії. Остаточне рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС буде прийнято на саміті у Брюсселі 23-24 червня. 

В Україні запрацював сайт з даними про російських воєнних злочинців. Проєкт “Книга катів українського народу” збирає докази злочинів окупантів на українській землі та інформацію про тих, хто їх скоїв. Творці сайту запрошують громадян, які постраждали від російських окупантів, надавати свідчення вчинення загарбниками воєнних злочинів проти мирних мешканців України.

Східні області

Харківська область 

Окупанти гатили по околицях Харкова та населених пунктах області з артилерії та реактивних систем залпового вогню. Про це повідомив Генштаб ЗСУ. Російська армія здійснила авіаційний удар та артилерійський обстріл в районах селища Тимофіївка та села Морозова Долина. Окрім того, російські окупанти намагалися провести розвідку боєм поблизу села Ртищівка Чугуївського району на Харківщині, успіху не мали. Під обстрілом — цивільна інфраструктура в районах Удів, Українки, Коробочкиного, Михайлівки, Петрівки, Дібровного, Грушувахи, Великої Комишувахи.

Російські військові чинять максимальний опір Збройним силам України в Харківській області. Про це в ефірі національного марафону повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Українській армії залишилася незначна відстань до кордону з росією. 

Також українські армійці знищили 23 російських військових та техніку окупантів. Ще понад 50 дістали поранення. Про це повідомила 92-а окрема механізована бригада ім. Сірка.

У Харківській області з пораненнями внаслідок російських обстрілів 19 червня госпіталізували вісьмох людей, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. У Балаклії 2 людей поранені, в с. Іванівка, Ізюмського району, – 3, в тому числі діти 13 та 14 років. Обстрілів зазнав Чугуїв – 1 постраждалий. У Первомайському, Лозівського району, поранена дитина 13 років. У Шевченковому, Куп’янського району, також 1 постраждалий. Ще один чоловік з с. Циркуни потрапив до лікарні після підриву на російській міні. 

За даними ОВА, протягом минулої доби у Харкові ворог бив по околицях міста та по Холодногірському району. У м. Люботин ворог завдав ракетного удару по закладу освіти. В Богодухівському районі обстріляне с. Баранівка, пошкоджено приватний будинок. 

Не менш як 6 вибухів чули харків’яни напередодні після оголошення повітряної тривоги. Одна з російських ракет ввечері 19 червня впала біля зооветеринарної академії під Харковом, у Малій Данилівці. Поранених немає. Яма чотири метри завглибшки та понад 160 розбитих вікон: поліція оглянула наслідки ракетного обстрілу. За попередніми даними, по території зоовет.академії вдарив «Іскандер».

Армія окупанта обстрілює Харків й зранку: під удар потрапила зона Лісопарку.

Російські військові різко посилили обстріли Харкова, сказав Харківський міський голова Ігор Терехов. За його словами, ситуація у місті залишається напруженою. Окупант завдає ударів по місту Харкову, по інфраструктурних об’єктах міста, по житлових мікрорайонах, є влучення. Інтенсивність вогню сьогодні різко посилюється.

Внаслідок артилерійського обстрілу на сході Харкова виникла пожежа. Вона  зайнялася у промисловій зоні Немишлянського району.

У село Гороховатка Борівської громади вивели російських військових, які воювали під Ізюмом: за інформацією Борівської селищної ради, частина з них втекла від командирів у ліс. Водночас через Борову й сусідні села йдуть нові колони окупантів.

Внаслідок російських обстрілів Харківщини 20 червня загинула жителька Кутузівки та двоє людей у Балаклії, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Двоє людей поранені в Індустріальному районі Харкова.

Донецька область 

Інтенсивність обстрілів наростає по всій лінії фронту. За добу – авіаудари по Торецьку, Нью-Йорку, Новомихайлівці. Щільні обстріли з артилерії, танків, РСЗО «Град» і «Ураган» Авдіївки, Зайцевого, Залізного, Бахмута.

Пошкоджено шість багатоповерхівок і стільки ж приватних житлових будинків,  адмінбудівля відділення поліції, приміщення «Укртелекому», автобаза, Торецька виправна колонія, лікарня. Одна людина загинула, семеро – поранені.

«Поводження із загиблими, як зі сміттям, стало нормою»: окупанти почали повільну ексгумацію маріупольців. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, росіяни викопують трупи, вантажать на трактори і відвозять в «морг на Метро». «Через спеку – з моргу одразу до поховання в братських могилах. Не завжди зі встановленням номерів. Поводження із загиблими, як зі сміттям, стало нормою», – додав Андрющенко.

Луганська область

Вкрай важка ситуація по всій лінії Луганського фронту. Це стало відомо з телеграм-каналу Сергія Гайдая, очільника Луганської ОВА. Він спростував інформацію про те, що українські захисники знаходяться в оточенні, навпаки, вони наносять суттєвих втрат ворогу. Лікарні та морги на окупованих територіях переповнені рашистами. Гайдай заявив, що війська рф накопичили достатню кількість резервів і «розпочинають широкомасштабний наступ в області». Протягом дня вся вільна територія Луганщини перебуває під обстрілами. Наші захисники мають успіхи у вуличних боях, однак ворожа артилерія переважає. На жаль, зараз українські військові не контролюють Метьолкіне поблизу обласного центру.

У Сєвєродонецьку бої тривають вже у промзоні, українські війська контролюють лише територію заводу «Азот». Бої на вулицях міста йдуть без зупину. Також росіяни завдали авіаційних ударів парами літаків Су-25 поблизу Білої Гори та  Мирної Долини. Окрім  того, інші населені пункти постійно потерпають від ствольної та реактивної артилерії ворога, останньої доби найдужче гатили по Лисичанську, Сиротиному, Вороновому, Борівському, Устинівці, Тошківці, Оріховому, Золотому, Миколаївці, Білогорівці. 

Під постійним вогнем селища-сателіти Сєвєродонецька, вони палають щоденно. Знову були прильоти по «Склопластину» та полігону ДСНС. Масштабні руйнування цієї доби в Гірській громаді – пошкоджено близько 30 будинків.

Рашисти наступають уздовж траси «Лисичанськ-Бахмут», ближні до неї населені пункти під постійними обстрілами. Цілий день потерпає від масованих російських обстрілів Лисичанськ. Кількість жертв встановити наразі неможливо.

«Тиха» евакуація триває силами працівників військових адміністрацій, поліцейських, рятувальників та волонтерів. З населених пунктів, де тривають активні бойові дії, людей вивозять військові на броньованій техніці. За два дні волонтери Луганщини евакуювали 53 людини з «гарячих» сел області. Вчора відвідали Вовчоярівку, що біля Лисичанська, всі 40 людей звідти вже в безпеці. Сьогодні забрали 11 людей з Мирної Долини, які вчора пережили авіаційні обстріли. Ще двох евакуювали з легендарної Білогорівки.

Стало відомо, що російська армія має на меті вийти на адмінкордон області до 26 червня. Про це в ефірі телемарафону повідомила заступниця Міністра оборони Ганна Маляр.

Північні області

Київська область

На території Київської області задокументовано понад 3 тисячі злочинів, вчинених армією російської федерації. В поліції Київщини акцентують на важливості притягнення російських окупантів до відповідальності за національним законодавством.

Національна поліція затримала прихильника «руского міра», у якого вилучили зброю та боєприпаси. 65-річний мешканець, уродженець росії, який тривалий час проживав в м.Буча, відкрито підтримував військову агресію росії проти України та виправдовував окупацію територій.

В Київській області 92 дитячих садки працюють в очному режимі. До них зараховано 3 301 дитину. За дистанційною та змішаною формою навчання функціонують 36 приватних заклади освіти, – повідомили в Київській ОВА. Повністю в дистанційному режимі працюють 267 закладів дошкільної освіти. В них отримують освіту 13 256 дітей, з яких 645 – із родин внутрішньо переміщених осіб.

До Макарова на Київщині приїхав голівудський актор та посол доброї волі ООН Бен Стіллер. Напередодні з візитом він був у Львові, а також приїжджав з гуманітарною місією до Польщі, де зустрівся з українськими біженцями.

На Київщині в с.Семиполки відкрилася друга зміна табору для дітей, які постраждали від війни. У таборі “7fields” з ними щодня працюватимуть психологи, також передбачена насичена розважальна програма. Упродовж літа там зможуть відпочити 300 дітей віком від 7 до 15 років. Відпочинок для них безкоштовний, організатори табору залучають для цього міжнародних партнерів та меценатів (приватних осіб).

Фото: Еспресо, Тетяна Літвінова

Житомирська область

На Житомирщині розбирають руїни і ремонтують будівлі, що вціліли після агресивних військових дій рф на території громад. Триває робота над розмінуванням території, нашпигованої російськими боєприпасами.

Область зазнала майже сотню ракетно-бомбових ударів, 9 сіл були захоплені російськими загарбниками. Збитки від війни для області вже сягнули 2,6 млрд грн. Найбільше від наслідків воєнних дій постраждав Коростенський район на півночі Житомирщини, що межує з республікою білорусь.

Сумська область

Середино-Будська громада знову опинилася під ворожими обстрілами. Вчора вдень по території міста прийшлося 10 мінометних ударів, сьогодні зранку – 30  ударів з артилерії, – повідомив керівник ОВА Дмитро Живицький. Жертв та руйнувань немає.

Збитки, нанесені довкіллю в результаті ракетних ударів по нафтобазі на Сумщині 28 лютого, складають майже 0,5 млн грн, повідомляють в Держекоінспекції області. Внаслідок обстрілу території зруйновано та пошкоджено кілька трубопроводів та резервуарів з нафтою, що призвело до пожежі та витоку нафтопродуктів. Загальна площа забруднених земель нафтопродуктами складає понад 3 тис. м.

Чернігівська область

15 вибухів російських артилерійських снарядів зафіксовано на околиці в одного з прикордонних сіл Новгород-Сіверського району Чернігівської області, повідомляє ДПС України. Попередньо, жертв та руйнувань внаслідок цих обстрілів немає.

Триває розмінування території області. За вихідні групи піротехнічних робіт та підводного розмінування ДСНС 9 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів та виявили і вилучили 125 таких предметів. Всього за минулий тиждень вилучено 900, а з початку воєнних дій – 28 520 вибухонебезпечних предметів. За інформацією від ДСНС у Чернігівській області станом на ранок 20 червня.

На Чернігівщині закінчують з впорядкуванням оборонних інженерних споруд, проводяться роботи щодо цивільного захисту: інспекція готовності укриттів, посилення системи оповіщення. Про це та інше доповів очільник Чернігівської військової адміністрації в рамках щотижневого звіту та планування роботи в регіоні на своїй телеграм-сторінці.

Медичні заклади області працюють у штатному режимі, відновлюючись після завданих окупантами збитків. Опрацьовується можливість роботи оперативних мобільних бригад у населених пунктах, де були зруйновані лікарні.

Систематизація даних про пошкодження об’єктів підприємницької діяльності та соціальної інфраструктури, активний пошук усіх можливих джерел для їх відновлення – головний напрям роботи в області, зазначив В’ячеслав Чаус.

Внаслідок агресивних дій рф постраждало 10 об’єктів природно-заповідного фонду у Чернігівському та Корюківському районах. Продовжується робота зі збору інформації про пошкодження та нанесені збитки.

400 га лісу було пошкоджено після російських авіаційних бомбардувань та ракетних обстрілів лісогосподарських ділянок Державного підприємства «Чернігівський військовий лісгосп». Про це повідомляє Державна екологічна інспекція в Чернігівській області.

Фото:  Державна екологічна інспекція в Чернігівській області

Центральні області

Дніпропетровська область

Фото: Наслідки обстрілу військами рф села Велика Костромка у ніч на 20 червня, опубліковане головою Зеленодольської громади Криворіжжя Дмитром Невеселим

Ворог зі ствольної артилерії вдарив по Великій Костромці: внаслідок обстрілу в селі загорівся приватний будинок, є руйнування. Жертв немає.

Рятувальники продовжили ліквідацію наслідків пожежі на нафтобазі у Новомосковському районі, в яку в суботу влучили ворожі ракети. Стало відомо, що ракетний удар забрав життя трьох людей –  рятувальники знайшли тіло третього загиблого. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Кіровоградська область

У Кропивницькому облили червоною фарбою пам’ятний знак партизанам, які боролися за встановлення радянської влади,  встановлений у парку “Ковалівський” у 1969 році. Директор регіонального центру досліджень з історії України Борис Шевченко назвав цей випадок вандалізмом, адже це – псування пам’ятки, яка охороняється Законом України. Також він зазначив, що згідно Закону про декомунізацію, його мали демонтувати. 

Фото: Суспільне – Кропивницький

У селі Зміїнець Луцького району на гранаті підірвався військовослужбовець, розповіли в Нацполіції Волинській області. За попередньою інформацією, граната, яку при собі мав чоловік, випала і здетонувала. Військовий загинув.

Вінницька область 

Вінницькі правоохоронці створили спеціальну робочу групу, яка займатиметься прийомом заяв про безвісти зниклих і викрадених в умовах воєнного стану, повідомив начальник Нацполіції Вінницької області Іван Іщенко. Також встановлюватимуть осіб, які потрапили у полон або загинули. 

260 робочих місць створено на підприємствах, що релокувались до Вінниці. Відновили роботу 24 з 27 компаній. За словами вінницького міського голови Сергія Моргунова, найбільше підприємств переїхало з Маріуполя, також є підприємства з Харкова, Києва, Мелітополя, Херсона, Дніпра, Донеччини, Луганщини. 27-ме за рахунком – з міста Сєвєродонецьк. Ще п’ять заявок в роботі. Повідомляється, що релокований бізнес спеціалізується переважно на машинобудуванні, логістичній діяльності та торгівлі.   

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами двох медичних працівників та трьох донорів з Вінниччини. Інформацію про це опубліковано на офіційному сайті Президента України.  

Вінницька лікарня ШМД отримала сучасний рентген-монітор з Бельгії. Сучасний радіологічний діагностичний монітор для робочої станції лікаря-рентгенолога надала компанія Barco, яка є світовим технологічним лідером, що  розробляє обладнання для візуалізації в медицини. Про це повідомила Вінницька міська рада.

Полтавська область

На залізничному переїзді в селі Руденківка Полтавського району загорівся військовий автомобіль, який перевозив боєкомплект. В обласній військовій адміністрації повідомляють, що детонація триває. Інформація про постраждалих уточнюється. 

Південні області

Запорізька область

Оперативна обстановка на Запорізькому напрямку суттєвих змін не зазнала. 

Противник продовжує концентрувати техніку та особовий склад в населених пунктах Василівського і Пологівського районів і здійснювати артилерійські обстріли населених пунктів, які знаходяться поблизу лінії розмежування. Ймовірність наступальних дій противника в напрямку населених пунктів Оріхова, Гуляйполе, Кам’янське протягом найближчого часу не відмічається.

У населеному пункті Заповітне (Василівський район) зафіксовано рух колони вантажівок у напрямку м.Енергодар. Зафіксовано рух колони військової техніки і бензовозів з населеного пункту Велика Білозерка (Василівський район) у напрямку населеного пункту Мала Білозерка (Василівський район). Також, в районі  населеного пункту Шевченко (Василівський район) зафіксовано ворожу військову техніку.

У Василівці та Верхній Криниці  отримано дані про місця  проживання окупантів.

Зафіксовано прибуття колони військової техніки та особового складу противника на територію населеного пункту Березівка (Пологівський район).

Російські війська постійно завдають ударів  по цивільній інфраструктурі та мирних домогосподарствах. За минулу добу на території області піддавалися обстрілам: м.Гуляйполе, с.Залізничне, Новоданилівка Пологівського району, смт Степногірськ Василівського району.

Крім цього, за добу зафіксовано 34 обстріли позицій підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення з усього спектру озброєння в районі населених пунктів: Кам’янське, Новопіль, Залізничне, Оріхів, Червоне, Темирівка, Зелене Поле, Полтавка, Новоселівка, Мала Токмачка, Бурлацьке, Білогіря, Новоданилівка і Ольгівське.

Зокрема, Бурлацьке противник обстріляв з РСЗВ «Град», с.Малі Щербаки зазнало авіаудару від штурмовика противника Су-25.

Минулої доби росіяни обстріляли з артилерії сільську школу у селі Юльївка. Ракети влучили в дах та стіни приміщення, повідомили в Запорізькій ОВА.

Фото: Наслідки обстрілів школи у селі Юліївка

Військовослужбовці Сил оборони на Запорізькому напрямку знищили: 14 осіб та 18 поранили; 3 бойові броньованих машини, 1 спостережний пункт, 1 опорний пункт ворожого взводу і 1 бліндаж.

Через пошкодження ліній електропостачання, майже 23 тисячі споживачів у 88 населених пунктах не мають електропостачання. Вчора внаслідок ворожих обстрілів на території обслуговування Оріхівського районного відділення було знеструмлено ще 834 родини.

ДБР заочно повідомило про підозру у державній зраді шістьом правоохоронцям з Бердянська, які перейшли на бік окупантів. За даними слідства, чоловіки за власним бажанням почали службу в місцевому окупаційному правоохоронному органі на тимчасово непідконтрольних територіях Запорізької області.

Головне Управління Розвідки повідомляє, що окупаційна адміністрація Бердянська створює штучні черги в місцеві ЦНАПи. Таким чином окупанти намагаються продемонструвати «бажання» місцевих жителів отримати російські паспорти. Всіх, хто стоїть на обліку у військовій комендатурі, примусово відправляють до ЦНАПу для створення черг перед пунктами фотографування на документи. Громадян, які не погодились стояти в чергах, відправляють на громадські роботи.

Миколаївська область

Російські війська продовжують обстрілювати Миколаївщину. Зокрема, обстрілювали  Широківську, Березнегуватську, Галицинівську та Воскресенську територіальні громади. Внаслідок обстрілів у селі Галициніве сталася часткова руйнація житлових будинків, потерпілих немає. У Воскресенській громаді припинилася подача енерго- та водопостачання. У селах, внаслідок влучень, зайнялися поля з озимою пшеницею.

Також вчора російська авіація завдала ракетний удар по Очакову. Військові намагалися зруйнувати портову інфраструктуру, влучили і у приватний сектор.

Миколаївська обласна прокуратура повідомила про підозру у колабораційній діяльності інспектору управління Державного агентства меліорації та рибного господарства Миколаївщини. За даними слідства, посадовець добровільно надав згоду на співпрацю з окупаційною владою рф. Зрадник очолив незаконно створений у Херсоні «відділ охорони навколишнього середовища та водних біоресурсів» адміністрації рф.  Чоловік допомагає окупантам користуватись водним транспортом Херсонського природоохоронного патруля, видає дозволи на рибний промисел, а також  займається добором кадрів для новоствореного «органу» та агітує інших зрадити Україну.

У Миколаєві волонтери за підтримки некомерційної організації World Central Kitchen готують та роздають безкоштовні обіди. Щодня волонтери виготовляють 500 порцій. Частину порцій роздають у точках видачі, частину віддають працівникам комунальних підприємств, а частину розвозять незахищеним верствам населення.

Фото: Черга за обідами

Одеська область

Вночі російські військові випустили крилаті ракети типу “Онікс” по Білгород-Дністровському району, а зранку – по Одесі. Про це повідомляють в Оперативному командуванні “Південь”. Українські сили протиповітряної оборони знищили ракети в повітрі. Внаслідок ранкового збиття ракети в Одесі 20 червня пошкодило 80 вікон.

Також повідомляють про ракетні обстріли Одеси вдень. Внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежу на площі понад 300 кв.м ліквідували, поранених серед цивільних немає.

Фото: Ліквідація пожежі внаслідок ракетного обстрілу в Одесі

В Чорному морі корабельне угруповання зменшилось на 1 ракетний корабель постійної присутності, зараз їх – 2, підводних човнів, як і ВДК, по 3. Загроза удару 28 крилатими ракетами залишається.

Херсонська область

На Херсонщині ситуація стабільно тяжка в Бериславському та Каховському районах. Від бойових дій пошкоджені та знищені будинки цивільних, багато замінованої інфраструктури. Також росіяни продовжують обстрілювати Нововоронцовку. Через обстріли зруйновані будинки, об’єкти інфраструктури та місцеве кладовище.

У тимчасово окупованому місті Херсон представники окупаційної влади викрали виборчу документацію зі списками виборців за 2019 рік, – повідомили в поліції Херсонської області. За попередньою версією, персональні дані виборців міста Херсона та області можуть бути використані окупантами для організації псевдореферендуму для зміни територіальних меж України.

У Херсоні розстріляли військових рф, двоє з них вбили, одного поранили. Про це повідомили в Оперативному командуванні “Південь”.

Жителі Херсонщини відтепер можуть ввійти до мобільного додатку Ощадбанку через смс по viber. Це дасть змогу жителям окупованих територій відновити доступ до онлайн-банкінгу. Щоб отримати одноразовий пароль для підтвердження входу в мобільний додаток, клієнту треба звернутися до контакт-центру банку. 

Західні області

На Волинському та Поліському напрямках ситуація значних змін не зазнала.

Через західний кордон з України виїхали 40 тисяч людей, повернулися – 37 тисяч.

Волинська область

В селі Зміїнець Луцького району у військового з кишені випала граната й здетонувала. У поліції повідомили, що чоловік отримав травми несумісні з життям.

18 червня у Луцьку відбувся благодійний турнір зі Змішаних єдиноборств ММА «Разом до перемоги» на підтримку військових України. Під час турніру було зібрано 24 тисячі 60 гривень. Ці кошти передали Правому сектору та 14-ій окремій механізованій бригаді з міста Володимир. Також від спортивного клубу «ВОЇН» волинській бригаді було передано позашляховик для військових потреб у зоні бойових дій.

Закарпатська область

Керівництво Закарпатської ОВА та місцевий бізнес передали добровольчому батальйону «Сонечко» сучасний реанімобіль. Найближчим часом авто переобладнають та укомплектують відповідно до потреб підрозділу.

На Закарпатській митниці викрили водія автобусу, який намагався під виглядом власних речей завезти в Україну одяг, взуття та аксесуари відомих торгових марок. Загальна вага контрабанди складає 800 кг, приблизна вартість – півмільйона гривень. Наразі відносно перевізника складено протокол, а незадекларований товар відправили на склад митниці, його подальшу долю вирішить суд.

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» закарпатському військовослужбовцю полковнику Вадиму Сухаревському.

Львівська область

Пункти пропуску на виїзд у Львівській області перетнули 18 600 осіб. Двома евакуаційними потягами у Львів прибули ще 195 людей, включаючи 14 поранених з Донецької та Дніпропетровської областей.

Восьмий апеляційний адміністративний суд міста Львів сьогодні заборонив діяльність політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”. Кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень передадуть у власність держави.

Завдяки співпраці компанії Polski Komitet Narodowy EPAL (Польща) та місцевих підприємців, медики Новояричівської громади отримали машину для швидкого реагування на виклики та надання ефективної допомоги мешканцям громади. Зазначимо, Новояричівська громада від початку війни прийняла понад 2 тисячі осіб, які покинули зону бойових дій.

У межах польсько-українського проекту «Відкритий кордон» почав роботу оновлений ПП «Краковець-Корчова», на якому щонайменьше на 50% збільшено пропускну спроможність.

Тернопільська область

З бюджету Чортківської громади виділили 300 тисяч гривень на допомогу людям, які отримали поранення внаслідок ракетних обстрілів у Чорткові 11 червня. Кожному потерпілому виплатять матеріальну допомогу у розмірі 10 тисяч гривень. Про це повідомили у Тернопільській обласній військовій адміністрації.

19 червня у селі Рохманів на Тернопільщині, відбувся турнір серед любителів риболовлі. Кошти, які вдалося зібрати на заході, відправлять на допомогу військовим ЗСУ.

Центр “Допомога армії від Тернополя” разом з місцевими жителями та волонтерами зібрали понад 20 посилок з гуманітарною допомогою, які вже відправили військовим на схід України.

Міжнародна підтримка

Австралія відправила в Україну 4 гусеничні бронемашини M113AS4, планується передати ще 10 таких броньовиків. В Міністерстві оборони країни повідомили, що пакет військової допомоги уряду Австралії включає понад 285 млн австралійських доларів, захищені мобільні машини Bushmaster, гаубиці M777, а також протитанкову зброю, боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та особисте спорядження. 

Велика Британія змінить візові правила, щоб українські діти могли в’їхати до країни без супроводу дорослих.

Частина військового обладнання для розблокування українських портів вже прямує до Києва, – заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

У межах гуманітарної допомоги Україні Польша передала до медичних закладів Закарпатської області 10 телеметричних кардіографів для вагітних.

До Польщі прибули військові 82-ї повітряно-десантної бригади, які будуть займатися навчанням українських військових. Повідомила посол США в Україні Брітджит Брінк.

Легендарний боксер Майк Тайсон у відеозверненні лаконічно підтримав українців: “Український народ, я з тобою».


Ukrainian Women’s Guard

donate to Ukrainian Women’s Guard PayPal mail:    [email protected]

DONATE

Subscribe to our channels and pages

https://www.facebook.com/UkrZhinochaVarta

https://t.me/UWguardNewsEN

https://t.me/zhinkavarta

https://t.me/uaguard