Volodymyr Zelenskyy

Ukrainan presidentin V. Zelenskyyn puhe tulipalosta venäläisten joukkojen valloittaessa Energodarin ydinvoimalaa

Euroopan on herättävä. Euroopan suurin ydinvoimala on palamassa tällä hetkellä. Venäläiset panssarivaunut ampuvat ydinreaktoreja. Nämä ovat lämpökameroilla varustettuja tankkeja, joten he tietävät tarkalleen, mitä he ampuvat. He ovat valmistautuneet tähän. Vetoan kaikkiin ukrainalaisiin, kaikkiin eurooppalaisiin ja kaikkiin, jotka tietävät sanan Tšernobyl, jotka tietävät, kuinka paljon uhreja ydinvoimalan räjähdys aiheutti.
Se oli maailmanlaajuinen suuronnettomuus, jonka seurauksia vastaan taistelivat sadat tuhannet ihmiset. Kymmeniä tuhansia jouduttiin evakuoimaan, ja Venäjä haluaa toistaa sen ja toistaa jo, mutta kuusi kertaa enemmän. Eurooppalaiset, herääkää, olkaa hyvä. Kertokaa poliitikoillenne, että venäläiset joukot pommittelevat ydinvoimaloita Ukrainassa, Zaporizhzhian ydinvoimalaa ja Energodarin kaupunkia.
Tämä ydinvoimala koostuu 6 ydinreaktorista. Kuusi. Tšernobylissä räjähti vain yksi. Olemme ottaneet yhteyttä johtajiin ja kumppaneihin ympäri maailmaa. Olen jo puhunut Charles Michaelin, Olaf Scholzin, Andrzej Dudan ja presidentti Bidenin kanssa. Otimme yhteyttä Kansainväliseen atomienergiajärjestöön (IAEA), Rafael Grossiin ja Ison-Britannian pääministeri Johnsoniin. Varoitamme, että mikään maa paitsi Venäjää ei ole koskaan ampunut ydinreaktoreja. Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa terroristimaa on turvautunut ydinterroriin. Aiemmin Venäjän propaganda on varoittanut maailman peittämisestä atomituhkalla. Nyt se ei ole vain varoitus – kaikki on vakavaa. Emme tiedä varmasti, mitkä tämän tulipalon seuraukset ovat; emme tiedä milloin räjähdys tapahtuu tai, jos Luoja suo, sitä ei tapahdu.
Kukaan ei voi tietää tai laskea tarkasti, mutta ihmisemme vartioivat ydinvoimalaa. Varmistimme, ettei provokaatioita ollut. Varmistimme, ettei kukaan pääse sinne tai pääse käsiksi. Varmistimme, että kukaan ei voinut asentaa sinne pommeja. Ei voinut asentaa pommeja ja pitää maailmaa ydinkatastrofin panttivankina. Meidän on nyt pysäytettävä venäläiset sotilaat. Soita poliitikoillenne hetimmiten. Ukrainalla on 15 ydinreaktoria; jos räjähdys tapahtuu, on loppu kaikille. Euroopan loppu. Tämä on KOKO Euroopan evakuointi.
Vain välittömät toimet voivat pysäyttää Venäjän joukot. Älä anna Euroopan kuolla ydinkatastrofiin.