Війна в Україні сьогодні: останні новини на 14 березня 2023 (фото)

384 добу український народ протистоїть російському воєнному вторгненню.

Що за сьогодні відбулося в Україні, коротко:

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18.00:

Російський агресор основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Противник не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей.

Протягом доби противник завдав 30 авіаційних та 8 ракетних ударів, один із яких – по місту Краматорськ. Пошкоджено триповерхову житлову будівлю, є загиблі і поранені серед місцевого населення. Ще одного ракетного удару окупанти завдали по місту Затока Одеської області – уламками ракети пошкоджено одну з будівель дитячого навчального закладу “Золота Рибка”. Жертв та втрат серед місцевого населення немає. 

Також, окупанти здійснили понад 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню. 

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. А на території Бєлгородської області зс рф тримають угруповання військ для проведення демонстративних дій, щоб не допустити перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Архипівка, Михальчина Слобода, Колос та Єліне Чернігівської області, Українське, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ромашкове, Бачівськ, Старикове, Волфине, Грабовське та Порозок  на Сумщині, а також Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Гранів, Глибоке, Красне, Бологівка, Красне Перше, Дворічна та Западне Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках, протягом доби, що триває, противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.  Вчергове артилерійських обстрілів зазнали низка населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, а саме: Дворічна, Гряниківка, Масютівка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка та Золотарівка Луганської області. Окупанти вели безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки. 

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. У той же час наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Ягідне, Хромове та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Новокалинове та Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Красногорівка, Невельське, Марїнка, Георгіївка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд із лінією зіткнення, зокрема, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Зарічне, Залізничне, Кам’янське, Мар’ївка та Новосілка Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Качкарівка, Веселе, Іванівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське і Берегове Херсонської області та місто Херсон.

Протягом минулої доби в населеному пункті Абрикосівка тимчасово зайнятої території Херсонської області противник, за активної підтримки місцевої окупаційної так званої “влади” здійснював фільтраційні заходи стосовно місцевого населення. Причиною обшуків приватних будинків, огляду засобів мобільного зв’язку, особистих ноутбуків і комп’ютерів стало влучання Силами оборони України в місце базування одного з підрозділів армії рф. У результаті повністю знищено 4 одиниці броньованої техніки (БМП/САУ) та щонайменше 15 окупантів. Кількість поранених перевіряється і уточнюється.

На території прибережних турбаз і пансіонатів міста Ялта Донецької області, протягом останніх декількох діб, було розміщено додатково близько 1 тисячі військовослужбовців ворога. У зв’язку з цим повністю перекрито найближчі вулиці та вся пляжна зона, розставлені додаткові блокпости та вдвічі збільшено кількість піших патрулів. Помічено обладнання інженерних загороджень та окопів і бліндажів на самій території баз відпочинків в безпосередній близькості до місць базування окупантів. Також збільшено кількість навчальних стрільб із різних видів озброєння в напрямку моря.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження особового складу противника.


Унаслідок повномасштабного вторгнення росії загинуло 250 спортсменів. Про це повідомило Міністерство молоді та спорту. Зазначається, що 28 спортсменів перебувають у полоні, 6 – вважаються безвісти зниклими. Також зафіксовано, що 95 спортивних об’єктів зруйновано повністю або знищено частково. Ще 248 спортивних об’єктів мають суттєві або часткові пошкодження.

Підтримано законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Додаткові кошти планується спрямувати на виплати військовим, закупівлю військової та спеціальної техніки, обладнання. Законопроєкт має розглянути Верховна Рада.

Розпочато виробництво 125-мм снарядів для танкової гармати. Про це повідомила пресслужба Міноборони. Це вже другий боєприпас, виробництво якого підприємства концерну розгорнули у тісному партнерстві з країною НАТО за кордоном. Також зазначається, що з міркувань безпеки виробництво винесено за межі країни, проте у створенні боєприпасів беруть участь наші конструктори, технологи, токарі, ливарники.

Останні події війни на сході України

Харківська область 

Росіяни намагалися наступати на Дворічну та Гряниківку на Харківщині, українські захисники відбили атаки окупантів, – повідомили в Генштабі ЗСУ. Щонайменше 13 населених пунктів області опинилися під обстрілами рф.

Аеророзвідка Держприкордонслужби знищила російський БМП на Куп’янському напрямку разом із особистим складом. Цю інформацію підтвердила очільниця пресслужби оперативного угруповання військ “Харків” Анна Гущина.

За допомоги міжнародних партнерів Харківщина отримала ще 17 потужних генераторів, – повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Генератори потужністю від 168 до 440 кВт були закуплені в рамках проєкту, що впроваджується Управлінням ООН за фінансування Уряду Японії, та доставлені до нашої області за допомоги уряду Туреччини. 

Снаряд рф поцілив в автомобіль у селі Колодязне на Куп’янщині – 42-річний чоловік, який був всередині, загинув, –  повідомила пресслужба прокуратури. Це друге цивільне авто, яке російські військові знищили на Харківщині протягом дня: вранці снаряд влучив у машину у Вовчанську – 55-річна жінка загинула, 47-річний водій дістав поранення, – уточнили у прокуратурі.

Ворог продовжує обстрілювати прикордонні населені пункти Куп’янського, Чугуївського та Харківського районів області. Минулої доби під вогнем окупантів були Вовчанськ, Куп’янськ, Дворічна, Стрілеча, Крохмальне, Гряниківка та інші міста і села.

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено щонайменше 4 приватних житлових будинки та будівля пожежно-рятувальної частини ДСНС. Знищено 2 автомобіля рятувальників. Без постраждалих.

Із с. Гряниківка Куп’янського району вивезені та госпіталізовані цивільні 41-річна жінка та 51-річний чоловік, які напередодні отримали осколкові поранення. Медики оцінюють їхній стан як середньої тяжкості. 

Донецька область

Один загиблий та 9 поранених внаслідок ранкового обстрілу Краматорська крилатою ракетою Х-58. Росіяни вдарили ракетою по центру міста. На місці обстрілу працюють правоохоронці та рятувальники. За даними Краматорської міської ради, пошкоджені 25 багатоквартирних будинків, один приватний, дитячий садок, музей та адмінбудівля.

Наслідки ракетного удару. Фото: телеграм-канал очільника Донецької ОВА Павла Кириленка

На Донецькому напрямку вночі відбувся авіаракетний удар по Авдіївці – три ракети поцілили на територію промислових підприємств, одна у житловий квартал. На ранок росіяни завдали ще одного авіаракетного удару – по Ласточкиному Очеретинської громади. Протягом дня під обстріл потрапило Курахове – пошкоджено парк і будинок.

На Горлівському напрямку 2 людини загинуло і 7 поранено у Костянтинівці. У місті пошкоджено 18 приватних будинків і 4 багатоповерхівки; ще 1 будинок пошкоджено в Іванопіллі. 1 людина поранена у Бахмуті, під обстріл потрапив Торецьк – без жертв. У Соледарській громаді поранено 1 людину в Никифорівці, пошкоджено 11 будинків.

На Лисичанському напрямку відбувалися обстріли Торського і Зарічного Лиманської громади. У Сіверській громаді пошкоджено адмінбудівлю у Сіверську, гучно було у Серебрянці.

Одна людина загинула, щонайменше двоє поранені внаслідок ракетного обстрілу Авдіївки окупантами. Ворог випустив по місту дві ракети одна з них влучила у будівлю школи, де  знаходився гуманітарний пункт. 

Ще п’ятеро цивільних поранені у Костянтинівці її обстріляли реактивними системами залпового вогню “Ураган”. 

За минулу добу росіяни вбили 3 жителів Донеччини: 2 у Костянтинівці та 1 в Авдіївці. Ще 14 людей в області зазнали поранень, повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко. 

Луганська область

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах Невського, Червонопопівки, Серебрянського лісництва, Кремінної, Діброви та Білогорівки. Здійснив артилерійські обстріли районів Макіївки, Діброви і Білогорівки.

На Луганщині українські військові постійно відбивають наступи в напрямку Сватового, Кремінної та Білогорівки, – повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Також він зазначив, що поблизу Білогорівки ворог застосовує авіацію, намагаючись постійно атакувати позиції наших захисників. Важка ситуація й на Кремінському та Сватівському напрямках, але просувань у росіян немає.

150 поранених «вагнерівців» привезли до лікарні в Біловодську, загарбники обіцяють посилити поліцейський режим на окупованих територіях, при виїзді в рф жителю Луганщини необхідно упродовж тижня отримати реєстрацію, – повідомили у Луганській ОВА.

Сєвєродонецьк став тиловою базою російських військових. Жителі окупованого міста розповідають про збільшення кількості російських військових, несприятливу гуманітарну ситуацію та відсутність ліків,  – повідомив керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

Що відбувається зараз на півночі України

Київська область

Прем’єр-міністерка Ісландії Катрін Якобсдоттір та очільниця МЗС країни Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір прибули до Києва. Вранці ісландська делегація відвідала Бучу та Бородянку. Пізніше відбулася зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським.

Катрін спілкується з українськими військовими в Бучі. Фото: з сайту mbl.is

Під час візиту польської урядової делегації до Києва обговорювалися питання євроінтеграції України, питання санкційної політики, участь польських компаній у відбудові України та інші. Про це повідомив міністр з європейських питань в Раді міністрів Польщі Шимон Шинковський вель Сенк. Він зазначив, що з українською стороною також йшлося про роль Польщі та польських компаній у відбудові України.

На Київщині триває процес набору добровольців у бригади «Гвардії наступу», – повідомили в Київській ОВА. Патріоти, які пройшли жорсткий відбір та медичну комісію вже розпочали навчання на полігонах.

Прийнято рішення щодо удосконалення системи інженерних загороджень у столиці, – повідомили в КМВА. За рік повномасштабної війни пряма загроза бойових дій у Києві зведена до мінімальної, тому блокпости та інженерні споруди, які досі виконують безпекову функцію, вдосконалять, частину інженерних загороджень – переведуть у «сплячий» режим, інші – демонтують. Впровадження такого рішення зробить Київ більш комфортним для жителів.

В деяких районах Київської області та столиці застосовані стабілізаційні відключення. Як повідомили в ДТЕК, внаслідок пошкодження обладнання енергооб’єкти не можуть передавати енергію для всіх мешканців цих районів. Тривають ремонтні роботи на об‘єктах високовольтних мереж, які постраждали внаслідок останнього масованого обстрілу.

В області відновлено понад 11 000 об’єктів, пошкоджених внаслідок війни, – повідомили в Київській ОВА. Найбільше відновлено об’єктів житлової інфраструктури – близько 9 700 багатоповерхових та приватних житлових будинків. Більша частина робіт відбувалася у Макарівській, Іванківській, Великодимерській, Бучанській, Ірпінській та Гостомельській громадах, які зазнали найбільших руйнувань через російську військову агресію.

В Мощуні, на місці запеклого бою захисників Києва із російськими загарбниками, відбувся мітинг пам’яті та вшанування загиблих героїв, – повідомили в обласній військовій адміністрації. У заході взяли участь родини захисників, їхні побратими, жителі, керівництво області, району та громади.

В Національному музеї історії України відкрили виставку “През шаблі маєм права!”. Виставка знайомить з історією зброї та військового спорядження на території України від прадавніх часів до сьогодення. Фахівці музею формували експозицію протягом шести місяців.

Рекордну кількість окопних свічок виготовили діти, волонтери та освітяни Дарницького району Києва – 31 258 штук. Усі окопні свічки невдовзі будуть на фронті, їх отримають українській бійці 35-ти різних військових підрозділів. 

Житомирська область

В координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 95-ї одшбр, – повідомили в Житомирській ОВА. Родичам та близьким військовослужбовців, які знаходяться у полоні або ж зникли безвісти, надали консультації стосовно умов отримання облікової категорії «полон», прав та можливих дій.

В Житомирі відбудеться показ нового українського документального фільму «Сильні, як земля». Це документальна стрічка про людей, котрі попри наслідки війни, продовжують тримати тил в Україні, поки військові тримають фронт. «Сильні, як земля» є документальним проєктом Мережі захисту національних інтересів «АНТС», створеним за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

В День українського добровольця вихованці дитячих садків привітали зі святом воїнів, котрі лікуються у Житомирі. Про це повідомили в міській раді. Дошкільнята та вихователі не вперше відвідують воїнів у лікарнях – підтримують їх, передають різні смаколики та сотні листівок.

Дошкільнята Житомира привітали військових з Днем українського добровольця. Фото: з соцмереж

Сумська область

Минулого дня на Сумщині загинув мирний житель та п’ятеро зазнали поранень внаслідок російського ракетного удару по селищу Зноб-Новгородське. 94 удари завдали російські військові по території 6-ти громад області: Білопільської, Шалигинської, Краснопільської, Есманської, Зноб-Новгородської та Середино-Будської. Обстріли відбувалися з мінометів та артилерії (РСЗВ та САУ), завдано 2 ракетні удари, зафіксовано скидання 4-х вибухових пристроїв з БПЛА. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки та господарські споруди.

На Сумщині запроваджували графіки аварійних відключень електроенергії. Про це повідомили в Сумиобленерго. Графіки запроваджувалися як вимушений крок, застосований для збереження балансу в системі.

Відбулося тренування зі стрільби для військовослужбовців, роти охорони та особового складу обласного центру комплектування. Також учасники проходять курс тактичної медицини – кожен має особисту аптечку, вивчає її складові та вчиться надавати першу домедичну допомогу. Про це повідомили в Сумському обласному центрі комплектування.

Чернігівська область

Ворог не припиняє обстріли Чернігівського прикордоння, – повідомили в ОК «Північ». Минулого дня зафіксовано десять влучань з мінометів в районі села Єліне та 15 влучань з реактивних систем залпового вогню в районі села Колос.

В Північній операційній зоні відбулись комплексні заняття з тактичної та психологічної підготовки військовослужбовців. Про це повідомили в командуванні Об’єднаних сил Збройних сил України. Ці заняття, зокрема, передбачають відпрацювання психологічної стійкості до різних ефектів бою – вибухів, спалахів, будь-яких шумів та криків.

На Чернігівщині зафіксовано понад 1 000 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, вчинених військами рф. Найбільше з них за статтями, що вказують на порушення звичаїв і законів війни: мародерство, знищення цивільної інфраструктури, катування та вбивства. Здебільшого саме місцеве населення ставало головними свідками та надавало матеріали, які в майбутньому ставали частиною доказової бази.

У Прилуках відбулась благодійна акція «Разом до Перемоги» для збору коштів на допомогу військовим. Це великий творчий марафон закладів освіти, культури, місцевих колективів художньої самодіяльності. Кожен охочий міг взяти участь у благодійному розіграші або доєднатися до майстер-класів з хусткування, художнього різьблення, основ робототехніки. Завдяки благодійним внескам вдалося зібрати понад 70 тисяч гривень.

Останні події в центральних областях України

Дніпропетровська область

11 повітряних тривог від початку доби. 

Знову під ударом Нікопольщина. Там протягом дня зафіксовано декілька ворожих обстрілів з важкої артилерії: вогнем окупанти накрили Покровську, Марганецьку громади та Нікополь. Атакували район і дроном. В одному з сіл сталася пожежа, вогнем знищено легкову автівку. Внаслідок обстрілу пошкоджено 10 приватних будинків і ще півдесятка господарських споруд, мікроавтобус, 2 машини, магазин, приватне підприємство, газогони та електромережі.  У Нікополі понівечено приватну оселю, будівлю приватного підприємства. Про це повідомив голова ДОР Микола Лукашук.

На Дніпропетровщині збили російський безпілотник, імовірно Орлан-10. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Чотири позашляховики передали підрозділу, основу якого склали саме добровольці. Це регіональне управління сил територіальної оборони. Допомога – від соціально відповідального бізнесу. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Допомога для військових. Фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Вінницька область

​​У Вінниці маленькі відвідувачі VinSmart Центрів виготовляють окопні свічки для  воїнів. Днями діти виступили на мініконцерті, під час якого збирали кошти для закупівлі парафіну в межах акції «Подаруй тепло», що триває у громаді. Готові свічки згодом передадуть для захисників та захисниць на передову. Про це повідомили у Вінницькій міській раді. 

Кіровоградська область

Подружжя військових Тараса й Ольгу Мельстерів з Кропивницького посмертно відзначили державними нагородами. Нагадаємо, що подружжя  після вторгнення росії вдвох пішли захищати Україну. До повномасштабної війни Тарас Мельстер був програмістом, Ольга працювала кондитеркою. Загинули в червні біля селища Борівське Луганської області.

На Кіровоградщині добровольці, які пройшли відбір в бригаду «Лють», успішно завершили перший етап навчань.  30 чоловіків, щойно зарахованих до лав поліцейських, під керівництвом кваліфікованих інструкторів, пройшли навчання. Опанували ази тактичної підготовки, тактичної медицини, фізичної та вогневої підготовки. 

Полтавська область

В Полтавській академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського презентували проєкт “Діалоги про війну”. Його зможуть використовувати вчителі для патріотичного виховання дітей. Він містить три відеорозмови учениці із ветеранами сучасної війни на теми: “Що таке війна?”, “Чому Росія прагне захопити Україну?” та “Що таке сучасна російсько-українська війна?”, а також методичні рекомендації.

Черкаська область

До Черкас вже вдруге за час повномасштабної війни приїхала команда американських лікарів. Прийти на прийом могли люди, які постраждали від війни, а також охочі. Про це повідомила комунікаційна менеджерка доброчинної організації “Сто відсотків життя Черкаси” Наталія Бойко.

Від Головнокомандувача Збройних сил України сьогодні нагородили черкаських воїнів-добровольців 118-ї бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Свіжі новини з фронту південних областей України

Запорізька область

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 109 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Чарівне, Залізничне, Юрківка, Зарічне, Оріхів, Гуляйпільське, Гуляйполе, Новоданилівка, Білогір’я, Ольгівське, Мала Токмачка, Полтавка, Новоандріївка, Староукраїнка, Малинівка, Кам’янське, Степногірськ. Про це повідомило ГУНП у Запорізькій області. 

Надійшло 46 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

російські війська масовано обстрілюють захоплені території Мелітопольського району, аби залякати населення. обстріли були і раніше, але не такі масовані. Було більше ніж 10 вилетів з північної частини Мелітополя, були влучання в південній частині міста, околицях і на узбережжі Молочного лиману. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

В Енергодарі окупанти збирають на території Запорізької АЕС автомобілі, вкрадені у місцевих жителів, ніби готуються до втечі. Про це заявив президент Енергоатому Петро Котін.  За його словами, найчастіше окупанти викрадають дорогі авто або ж нові із автосалонів, і зараз на території ЗАЕС росіяни зібрали близько 40 таких машин. Також були помічені ознаки вивезення обладнання.

Миколаївська область

Минулої доби ворог завдавав мінометних ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає, – повідомили у Миколаївській ОВА.

У Снігурівській громаді на Миколаївщині розпочалася реалізація британського проєкту Wintarization: це перший у громаді міжнародний проєкт із відновлення майна, пошкодженого внаслідок війни.

Міські комунальні служби отримали гуманітарну допомогу з міста Кеннемерланд (Нідерланди). Це три аварійно-рятувальні автомобілі, які комунальники будуть використовувати для ліквідації наслідків надзвичайних подій та у щоденній роботі за потреби. 

Одеська область

Один із найстаріших журналів США The Atlantic готує низку публікацій про Україну, яка вже рік чинить опір у повномасштабній війні проти російських окупантів. Для збору інформації до Одеси приїхав головний редактор видання – Джеффрі Голдберг разом із американським істориком, письменницею, володаркою Пулітцерівської премії журналісткою Енн Епплбаум. Гості взяли інтерв’ю у мера Одеси Геннадія Труханова, в якому обговорили боротьбу з російськими наративами, переосмислення історії Одеси, відхід від імперського та радянського минулого, мультикультурність Одеси та майбутні міські проекти.

Одесу та Миколаїв відвідали два міністра оборони – Олексій Резніков і його колега з Нідерландів Кайса Оллонгрен. Говорили про тральщики, які передадуть Україні, щоб очистити наше море від російських мін.

Російська авіація сьогодні завдала ракетного удару по Одеській області. Зазначається, що російські літаки Су-24, зайшовши з моря, випустили у напрямку узбережжя 4 протирадіолокаційні ракети, імовірно Х-31П. Протиповітряна оборона знищила російські ракети над морем. Проте уламками і вибуховою хвилею пошкоджено дитячий садок на узбережжі та кілька приватних будинків навколо. На щастя, постраждалих немає.

Пошкоджений дитячий садок під час обстрілу російськими військами. Фото. з соцмереж

Херсонська область

російські окупанти 93 рази атакували Херсонщину, випустивши 412 снарядів. Гатили з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Херсон армія рф обстріляла чотири рази. Ворожі снаряди поцілили в приватні та багатоквартирні будинки.1 людина загинула, 6 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості. Про це повідомили в Херсонській ОВА.

Минулої доби через російську агресію Українські захисники спостерігають, як російські загарбники готуються до втечі з лівого берега Херсонської області. росіяни розуміють, що ЗСУ намагається відкинути окупантів, аби зменшити кількість обстрілів правобережжя Херсонщини. Про це повідомила керівниця прес-центру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк. 

Херсонводоканал отримав генератор потужністю 280 кВт. Гуманітарну допомогу надано Товариством Червоного Хреста України. Про це повідомили в Херсонській ОВА.

Останні новини на сьогодні в західних областях України

Волинська область

У День українського добровольця, в обласному центрі Волині вшанували пам’ять захисників, що поклали своє життя за українську державу. Військовослужбовці, представники влади і містяни поклали квіти до меморіального стенду «Небесної сотні» та хвилиною мовчання віддали честь загиблим.

Вшанування пам’яті захисників. Фото: Волинська ОВА

Закарпатська область

В області продовжує діяти програма «Energy Help». Комісія розглядає та погоджує заявки бізнесу на отримання компенсації за придбані альтернативні джерела електроенергії.  Про це повідомили в ОВА.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) передала ужгородському водоканалу 4 насоси та дизельний генератор. Про це повідомили у міській раді Ужгорода.

Івано-Франківська область

З Івано-Франківська відправили гуманітарну допомогу 78 батальйону територіальної оборони. Про це повідомив очільник міста Руслан Марцінків.

На Прикарпатті продовжуються військові навчання. Про це повідомила голова ОВА Світлана Онищук.

Львівська область

У Львові запрацював Західний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Сюди можуть звертатися рідні з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської, Закарпатської та Рівненської областей. Тут працюватимуть юристи, психологи, представники СБУ, прокуратури, поліції, військкоматів та Сил оборони.

Львів отримав частину обладнання в межах співпраці з німецьким товариством GIZ щодо забезпечення міських лікарень сучасним діагностичним обладнанням. Йдеться, зокрема, про сонячну електростанцію для лікарні святого Луки Першого медичного об’єднання Львова. Потужність станції – 72 кВт, батареї – 50 кВт.

У Бориславську громаду передали машину швидкої допомоги, автомобіль Jeep Patriot, генератори та продукти харчування з Великої Британії. Автомобілі та два генератори – для бійців на фронт. 5 генераторів розподілять відповідно до потреб громади.

Львівський історичний музей отримав інноваційну систему осушувачів повітря – Dantherm CDT-40 (5шт) від ALIPH Foundation. Про це повідомили в ОВА.

У селі Довге Стрийського району на фасаді школи відкрили пам’ятні дошки Героям. Олег Пекар – старший солдат, загинув у танковому бою за Миколаїв 13 березня 2022 року. Ярослав Левицький – молодший сержант, загинув біля села Кузьмине Луганської області 27 січня 2023 року.

У Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ на базі Першого медичного об’єднання Львова лікують 16-річного Романа з Бахмута. Закривавленому, з травмою голови і правої руки, Роману вдалося вибратися з-під завалів. Він вибіг з будинку, який уже палав. Останньої миті вирватися звідти вдалося і його рідним.

Рівненська область

На Рівненщині прикордонниця Ірина Райлян, яка пережила пекло Маріуполя і чекає з полону чоловіка, однією з перших записалася в «Гвардію Наступу». Про це повідомили в ОВА.

На засіданні Рівненського виконавчого комітету вирішили передати для громади Херсону гуманітарний вантаж – понад 20 тонн овочів (моркву та картоплю). Про це повідомили у міській раді.

Тернопільська область

Бійці “Гвардії наступу” на Тернопільщині завершили перший етап навчання з базової військової підготовки і тактичної медицини. Попереду ще багато тренувань. Підготовка особового складу восьми нових бригад “Гвардії наступу” триватиме від 2-х до 4-х місяців.

У Заліщицькій громаді відкрили меморіальну дошку на честь загиблого Героя Бориса Оліяра. Військовий загинув 27 вересня під час обстрілу з танка в районі населеного пункту Безіменне Миколаївської області.

Хмельницька область

Городоцька лікарня отримає новий апарат штучної вентиляції легень. Як повідомляє Хмельницька ОВА, апарати ШВЛ придбані завдяки італійським благодійним організаціям та українській діаспорі в Італії.

Чернівецька область

Мешканці Рукшинської громади передали гуманітарну допомогу захисникам на Бахмутському та Харківському напрямках. Йдеться про 2 автомобілі, тепловізійний прилад та продукти харчування.

Міжнародна підтримка України в російсько-українській війні (вторгнення росії в Україну)

З початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року ООН зафіксувало 21 965 жертв серед цивільного населення України, у тому числі 8 231 убитих та 13 734 поранених. Серед поранених – 413 хлопчиків та 295 дівчаток, а також 271 дитина, стать якої поки не вдалося встановити.

Рада ЄС затвердила збільшення на 2 млрд євро фонду миру, гарантуючи, що додаткові фінансові потреби можуть бути покриті. Зазначимо, завдяки Європейському фонду миру ЄС підтримує Збройні Сили України через сім пакетів допомоги.

В Іспанії 10 українських екіпажів (40 танкістів і 15 техніків) цього тижня завершують навчання на танках Leopard 2А4. Чотирьохтижнева підготовка в навчальному центрі поблизу міста Сарагоса проходила у вигляді техніко-тактичного інструктажу та виконання завдань з обслуговування.

Україні можуть передати польські винищувачі МіГ-29 протягом 4-6 тижнів. Про це повідомив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Лідери комітетів Сенату і Палати представників США представили двопартійний законопроект про заборону імпорту російського урану.

Фінляндія повинна обговорити можливе розміщення в Україні винищувачів F/A-18 Hornet. Таку заяву зробила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Вона підкреслила, що “ніхто не обіцяв Україні винищувачі Hornet”, однак, за її словами, Україні потрібне важке озброєння для боротьби з росією.

Лідер США Джо Байден і очільник уряду Великої Британії Ріші Сунак обговорили продовження підтримки України, а також економічні заходи для протидії росії.

Міністр економіки Сербії Раде Баста заявив про необхідність запровадження Сербією санкцій проти росії через її війну проти України та закликав уряд висловитися з цього приводу.

Сейм Литви одноголосно визнав ПВК “вагнера” терористичною організацією. У резолюції, зазначається, що російська ПВК “вагнер” є терористичною організацією, а її члени та найманці становлять загрозу безпеці держави й суспільства.

До коаліції зі створення спецтрибуналу для росії уже доєдналися вже 32 держави. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи проти рф. Ці справи є першими від початку повномасштабного вторгнення міжнародними обвинуваченнями, які висунули після місяців роботи спеціальних слідчих груп.

У США ще на рік продовжили дозвіл на перебування біженців з України. Рішення стосується українців, які прибули до США за програмою з 24 лютого по 25 квітня 2022 року на підставі гуманітарного статусу.

Легендарна акторка Катрін Денев в ефірі «TV5 Monde» продекламувала поезію Лесі Українки «Надія» французькою.


Матеріали підготували: Teтяна Ключник-Горобець, Тетяна Підгорна, Олена Река, Яна Гущина, Тамара Мошковська, Софія Ратинська, Людмила Стадникова, Віта Петренко, Анна Єфремова

Ukrainian Women’s Guard

SUPPORT US

Donate to Ukrainian Women’s Guard PayPal mail:    [email protected]

DONATE ⇒https://uavarta.org/zrobiti-vnesok/

Subscribe to our channels and pages:

https://www.facebook.com/UkrZhinochaVarta

https://t.me/UWguardNewsEN

https://t.me/zhinkavarta

https://t.me/uaguard

https://instagram.com/ukrainianwomens_guard

 

UWG NEWS – Olena Biletska, Yuliya Nakorchevska